Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması ve mevduat faizlerinde getirilerin azalması ile birlikte yatırımcı tercihleri değişti. Yeni yıl itibarıyla borsada getiriler dikkat çekiyor.
Piyasada şu anda ‘teknoloji coşkusu’ yaşanıyor. Peki rallinin sebebi ne, borsa için yeni tahmin ne? Konuyla ilgili merak edilenleri uzman isim açıkladı. İşte detaylar...
Türk borsası dünyadaki ralliye önderlik ediyor. Tüm dünya borsaları arasında bu yıl en çok kazandıran Borsa İstanbul oldu.
BIST BIST-TÜM endeksi yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 20 civarında yükseldi. Teknoloji endeksi ise yılbaşından bu yana dolar bazlı yüzde 61 getiri sağladı.
Özellikle mevduat faizlerinin sabit kaldığı dönemde yatırımcıların tekrardan borsa ve altına yönelmesi dikkat çekiyor. Bu yıl altın ve dolar yüzde 5 civarında yükselirken, borsadaki kazanç yüzde 20’yi aştı.
Milliyet'in haberine göre; Peki borsadaki yükselişin nedenleri neler, teknoloji hisselerine yoğun ilginin sebebi ne? BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş, ‘Martın ilk haftası çok önemli olacak’ diyerek piyasalara ilişkin tahminlerini açıkladı. Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
BORSADAKİ RALLİNİN NEDENİ NE?
Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Borsadaki rallide, endeksin yükselişinde birçok etken vardı. Türkiye’nin risk primindeki düşüşler, Merkez Bankası rezervindeki artışlar, Hazine ve Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanı’nın yurt dışı kurumsal yatırımcılar ve büyük yatırım şirketleri ile yapmış olduğu toplantılar borsayı motive eden başlıca unsurlar olarak karşımıza geldi.
‘FAİZ ARTIRIMINA RAĞMEN OLUMLU’
Özellikle risk priminin (CDS) düşmesi sonrasında Borsa İstanbul cephesinde bankacılık sektörüne gelen alımlar, yabancıların Türk bankacılık sektörü ile ilgili tavsiyelerini yukarı yönlü revize etmeleri önemliydi.
Ancak burada en büyük pay yerli yatırımcının payıydı. Halka arzlarla birlikte yerli yatırımcının borsaya olan inancını, yeni hesap açmalarını, Merkez Bankası’nın faiz artırımına rağmen borsanın bunu olumlu karşılamasını görmüştük.
10Altın, dolar ve mevduattan çok kazandırdı Yüzde 61 oranında kazanç sağladı
Mart ayı kritik bir ay, yerel seçimler var. Borsa İstanbul cephesinde 9400 puanın üzerindeki kapanışlar umut tazelemeye devam ediyor.
Borsa İstanbul’da birçok sektördeki yükseliş önemliydi. Banka ve holding hisselerinin yanı sıra teknoloji hisselerindeki payı unutmamak gerekiyor.
BORSADA TEKNOLOJİ COŞKUSU: HİSSELER NEDEN YÜKSELİYOR?
Peki teknoloji hisselerine neden ilgi arttı? Özellikle yapay zeka çağına girdiğimiz süreç içerisinde hem savunma sanayii tarafında hem yenilebilir enerji tarafına hem de sağlık sektörüne baktığımızda teknolojinin önemi gün geçtikçe artıyor.
Teknoloji ve bilişim sektöründeki hareketlenmeler son derece normal. Endekste Türk şirketlerin yeni inovasyonları ve hedeflerini yukarı yönlü revize etmeleri gibi unsurlar da buna katkı sağladı.
Teknoloji hisselerindeki yükselişin nedenleri ile birlikte bunların savunma sanayiine vermiş olduğu destek, enerji sektörüne verdiği desteğin yanı sıra sağlık sektörü ve tekstil sektöründe teknolojinin ağırlığını hissedeceğiz.
Teknoloji hisselerinde zaman zaman kar realizasyonları görülse de 2024 yılı içerisinde öne çıkacak olan sektörlerden birisi olmaya adaydır.
‘MARTIN İLK HAFTASI ÇOK ÖNEMLİ OLACAK’
Borsada 9400 puanın üzerinde endeksin kalıcı olması durumunda ilk ana hedef 9500 puan, daha sonrasında ise 10000 puana doğru yükselişler beklenebilir.
Özellikle mart ayına girişle birlikte 9400’ün üzerindeki kapanışlar önem arz edecek. Olası realizasyonlarla 9400’ün altına çekilmelerde gelebilecek tepkileri ölçmemiz gerekiyor.
Tepkilerde gecikme olursa ana trend desteği olarak öne çıkan ‘9040 puan seviyesi yenilen görülebilir mi?’ sorusu akla gelecektir. Martın ilk haftası çok önemli olacak.
BORSADA YENİ HEDEF NE?
Hedefimiz 9500 puan ve daha sonra 10 bin puandır ama 9400 puanın altına sarkmalarda piyasanın vereceği tepkileri takip etmemiz önemli olacaktır.
FAİZİN SABİT KALMASI YATIRIMCIYI BORSAYA MI ÇEKİYOR?
Evet, şu anda insanların borsaya olan ilgileri kat ve kat artmaya devam ediyor. Temkinli iyimserlik tarafındayım. Eğer herkes borsayı konuşuyorsa bir kar satışı gelebilme ihtimalini cepte tutmakta fayda var.
Faizi sevmeyen yatırımcının tercihinin daha çok altın ve hisse senedi tarafında olduğunu biliyoruz. Portföylerde hisse senedi ağırlığı ve ‘portföylerde en az ve en fazla kaç hisse taşımalıyız?’ sorularının gündemde olduğu süreç içerisinde riski eşit dağıtmak adına portföylerde 5 ve 7 hissenin olması, bunun dışına çok taşmanın olmaması önem arz ediyor.
‘ALTIN PORTFÖYLERDE OLMAYA DEVAM EDECEK’
En çok kazandıran enstrüman olarak öne çıkan borsa ve altın cephesinde yılın ilk yarısında sonuçlar değişmeyecektir. Altın hem güvenli liman anlamında hem de yükselme potansiyeli anlamında yatırımcıların portföyünde olmaya devam edecektir.”