Ekonomi

Bakan Şimşek'ten 'yüzde 40 vergi' açıklaması! Yeni vergi düzenlemesi sinyali: Adımlar atacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Katıldığı canlı yayında soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, döviz kazançlarına yüzde 40'a kadar vergi getirilmesiyle ilgili alınan karara açıklık getirdi. Bakan Şimşek, "Yüzde 40'a kadar vergi için yetki alınıyor. Önümüzdeki dönemde liralaşma politikasını desteklemek amacıyla kullanabiliriz" dedi. Şimşek ayrıca KDV ve ÖTV artışlarının tekrarlanmayacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında ekonomi gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunuyor. Döviz kazançlarına yüzde 40'a kadar vergi getirilmesi konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesiyle ilgili gelen eleştirilere yanıt veren Bakan Şimşek, "Yüzde 40'a kadar vergi için yetki alınıyor. Bu olacağı anlamına gelmiyor. Ama biz önümüzdeki dönemde liralaşma politikasını desteklemek amacıyla piyasa koşulları el verdiğinde vergiyi bir faktör, unsur olarak kullanıp bu sürece katkıda bulunabiliriz." dedi.

"Bütçeyi düzeltmek için KDV, akaryakıtta ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışlarına gittik. Bu vergi artışları tekrarlanmayacak, gelecek sene sistemden çıkmış olacak" sözleri de dikkat çekti.

Bakan Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

Büyüme, güçlü ve her ne kadar önümüzdeki dönemde yavaşlama ihtimali varsa da 2023'e ilişkin OVP'deki öngörülerimizle paralel gidiyor. Programda biz 4,4'lük bir büyüme öngörmüştük. Bu düşük gibi gelebilir fakat küresel büyüme yüzde 3 veya altında olacak. Dolayısıyla küresel büyümenin 1,5 katı hızlı büyüyor olacağız. Yani 2023'te Orta Vadeli Program'daki yüzde 4,4'lük hedefi gerçekleştirirsek bu rakamlar onunla tutarlı. Küresel büyümenin oldukça üzerinde bir büyüme sağlamış olacağız. İstihdam artışı çok güçlü. Burada önemli olan husus büyümenin yeniden dengelenmesi. Burada da yeniden dengelenme başladı, hafif bir şekilde üçüncü çeyrekte.

"ENFLASYONUN TEK HANEYE DÜŞÜRÜLMESİ ANA HEDEF"
Orta vadeli programda en önemli bileşenimiz fiyat istikrarı. Enflasyonu tek haneye düşüreceğiz. Önümüzdeki dönemde büyümenin iki ana motoru, verimlilik artışı ve fiyat istikrarı olacak. Enflasyonun tek haneye düşürülmesi ana hedef.

Reformlarla Türkiye'de tasarrufu artırmayı hedefliyoruz.
"YÜZDE 40'A KADAR VERGİ" TARTIŞMALARI
Yüzde 40'a kadar vergi için yetki alınıyor. Bu olacağı anlamına gelmiyor. Ama biz önümüzdeki dönemde liralaşma politikasını desteklemek amacıyla piyasa koşulları el verdiğinde vergiyi bir faktör, unsur olarak kullanıp bu sürece katkıda bulunabiliriz.

"DAHA ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ İÇİN CİDDİ ADIMLAR ATACAĞIZ"
Ben şu an zamanlama olarak doğru olduğuna inanmıyorum. Yetki alıyoruz ama önümüzdeki dönemde oturacağız özellikle daha adil bir vergi sistemi, verginin tabana yayılması konusunda çok ciddi adımlar atacağız. Şu anda bir reform çalışmamız var. Bir taraftan kamu harcamalarını nasıl daha verimli alanlara kanlize edebiliriz ona bakıyoruz. Tasarruf kamuda kaynakların doğru alanlara yönelmesidir. Tabi ki gereksiz harcamaların da kaldırılması anlamına geliyor bu.

Dolayısıyla yüzde 40 mevzusu bir yetkidir. Buna piyasa şartları el verir mi? Ne zaman hangi vadede yapılacak? hususu daha sonra değerlendirilecektir. Belki de hiçbir zaman uygulamaya da konulmayacak.