MUHALEFET SAHADA: KONUŞANLARIN YARISI OY VERSE YETER

İktidarın açıklamaları dikkate alındığında Haziran 2023’te yapılacak seçimlere 10 ay var ama siyasi partiler erkenden sahaya çıktı. Meclis’in kapanmasının ardından başta muhalefet olmak üzere tüm partiler Türkiye’nin dört bir yanında yoğun faaliyet yürütüyor. Parti genel başkanları da her hafta en az bir kenti ziyaret ediyor. Ciddi ekonomik sorunların yaşandığı bir dönemde muhalefet gördüğü ilgiden memnun. Her gittikleri kentten yeni bir motivasyonla dönen milletvekilleri sahada iktidarın değişeceği havasını gördüklerini söylüyor. Bir daha AK Parti ya da MHP’ye oy vermeyeceğini söyleyen çok sayıda vatandaşla karşılaştığını anlatan bir siyasi parti temsilcisi durumu anlatırken, “Bir daha iktidara oy vermeyeceğini söyleyenlerin, itiraz edenlerin yarısı oy verse yeter, biz bu seçimi alırız” değerlendirmesi yapıyor.

hdp-1

HDP’YE KAPATMA DAVASI: BİLGİSAYARDA BASILMAYAN SON TUŞ!

HDP’nin kapatılması talebiyle açılan davada hukuki süreç işliyor. Esas hakkında yazılı savunmasını AYM'ye gönderen HDP ayrıca sözlü savunma yapacağını da bildirdi. Hukukçular davanın sonbaharda sonuçlanabileceğini söylüyor. Tabii seçime giderken verilecek böyle bir kararın hukuki boyutundan daha çok siyasi sonuçları konuşuluyor. Muhalefet partilerine göre oy düşüşü yaşayan iktidar çaresizliğin getirdiği bir savrulma içinde. 3600 ek gösterge, KYK faizlerinin silinmesi, EYT, Suriye’de yeni operasyon, doğalgaz araması gibi birçok farklı konuda adımlar atan iktidarın tutumunu, “Aynı anda bilgisayarın tüm tuşlarına basmak” olarak yorumlayan muhalefet, seçime giderken HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada karar verilmesi olasılığını ise “Bilgisayarın son tuşuna basmak” olarak nitelendiriyor. Ana muhalefet partisinden bir yetkili bu yönde alınacak bir karar için, “HDP kapatılırsa daha önce kapatma davası ile karşılaşmış bir parti olan AK Parti kendi hikayesinin üzerinde tepinmiş olur, kendilerini inkar etmiş olurlar. Bundan umut ettikleri sonucu alamayacakları gibi Türkiye demokrasisine de çok ağır bir hasar verirler. Her şeye rağmen bunları göze alıp HDP’yi kapatacaklarsa bilgisayarın son tuşuna da basmışlar demektir. Bu da kapatma düğmesi olur” dedi.

1122

EKONOMİK KRİZ SİYASİ PARTİLERİ DE VURDU

Türkiye yaklaşık 1 yıldır çok zor bir ekonomik süreçten geçiyor. Geçtiğimiz yılın sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuç” tezi doğrultusunda arka arkaya faiz indirimleri döviz kurunu patlattı. Artan kur enflasyonu tırmandırdı. Üstüne küresel ekonomik gelişmeler de eklenince enflasyon 8 ayda yüzde 20’den yüzde 80’e çıktı. Yapılan zamlara karşın ücretleri eriten yüksek enflasyon kısa sürede düşeceğe de benzemiyor. İktidar temsilcileri de kısmi düzelme için ancak 2023 yılının ilk çeyreğini işaret ediyor. Halkı zor durumda bırakan ekonomik tablo, politikaları eleştiren, sorunları çözeceği iddiasını ortaya koyup seçmenin oyuna talip olan siyasi partileri de zorluyor. Ekonomik sıkıntıların arttığı dönemde ülke genelinde çalışmalarını yoğunlaştıran siyasi partilerin saha faaliyetleri, mitingler ve ziyaretler için yaptığı harcamalar da 2'ye hatta 3’e katlanmış durumda. Hazine yardımı alan partiler dahi bu süreçte zorlandıklarını ifade ederken yeni kurulan partiler çok daha büyük bir eşitsizlik içinde seçime hazırlandıklarına dikkat çekiyor.

Alcatraz_Cells_(9641515036)

YENİ YASAMA DÖNEMİNE MHP’DEN AF HAZIRLIĞI

MHP’nin cezaevlerinde doluluğu gerekçe göstererek Meclis’e sunduğu “şartlı ceza indirimi” teklifinin AK Parti’nin de oylarıyla kabul edilip yasalaştırılmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti. Cezaevlerinde 100 bin kadar kişiyi etkileyen düzenleme çıktı ama beklentiler bitmedi. Bugün de yeni bir ceza indirimi, hatta af beklentisi dile getiriliyor. Buna gerekçe olarak yine 'cezaevlerindeki yoğunluk' gösterilirken arka planda işleyen seçim sürecine de dikkat çekiliyor. AK Parti’nin kritik bir seçime giderken çok sayıda kişinin istediği bu talebe yanıt vermesi gerektiğini dile getirenler var. Seçimlerin yapılacağı 2023 yılının Cumhuriyet’in 100. Yılı olduğuna dikkat çeken bazı siyasetçiler de böyle bir dönüm noktasında dünyanın birçok ülkesinde yapıldığı gibi simgesel adımlar atılabileceğine dikkat çekerek af konusunun gündeme alınması gerektiğini söylüyor. Bu beklentiler ışığında kulislerde MHP’nin 1 Ekim’de başlayacak Meclis’in 6. Yasama Yılı’nda cezaevleriyle ilgili yeni bir yasa teklifi sunmasının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.

280920182003342972415

Marmaray bir günde 743 bin 596 kişiye hizmet verdi Marmaray bir günde 743 bin 596 kişiye hizmet verdi

MUHALEFETTEN 'GÜÇLÜ MECLİS' HAZIRLIĞI

Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakat Metnine imza atan altı siyasi parti Meclis’in güçlendirilmesiyle ilgili içtüzük çalışmasına da başladı. CHP’nin yaptığı çalışmaya göre başkanı muhalefetten olan Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Oy birliği olmadığı sürece partilerin konuşma süreleri kısıtlanamayacak. Meclis’e sevk edilen kanunlar ilgili taraflar ve meslek örgütlerinin değerlendirmesi alınmadan görüşülmeyecek. Meclis televizyonu Genel Kurul çalıştıkça görüşmeleri canlı yayınlayacak. Komisyonlarda internet üzerinden canlı yayın yapılacak. Grubu olmayan bağımsız milletvekillerinin sayısı 20’ye çıkarsa kendi içlerinde bir ismi başkanlık divanına üye verebilecek. TBMM, Meclis Başkanı dahil RTÜK, Sayıştay üyesi, Ombudsman gibi seçtiği kişileri geri çağırma yetkisine sahip olacak. Meclis Başkanı milletvekillerinin soru önergelerini reddedebiliyor. Bakanlıkların verdiği cevabı da yetersiz/eksik bulup reddetme hakkı olacak. Bakanlık bütçeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeden önce ilgili komisyonda görüşülecek.