Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan 'kazanca göre vergi' singali

Eylülde açıklanacak OVP çalışmaları kapsamında iş dünyası temsilcileriyle Ankara’da ikinci kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bu konuda çalışma yapılmalı. Bunu vergi artacak ya da azalacak diye değerlendirmemek gerekiyor. Buna vergi sisteminin modernize edilmesi, sadeleştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi diyelim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan vergi düzenlemesi taleplerine destek açıklaması geldi. Orta Vadeli Program (OVP) çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirten Yılmaz, 10 Eylül’e kadar programı açıklamayı planladıklarını ifade etti.

Yılmaz süreci, “İstişarelerin bir kısmını bitirdik. Şimdi önümüzde tarım ve finans kesimiyle görüşme var. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve diğer birlik başkanlarıyla tarihini tam belirleyemedik. Finans kesimiyle cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde görüşeceğiz” şeklinde özetledi.

Beştepe’de düzenlenen Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cevdet Yılmaz’ın konuşmasında ‘köklü değişim’ vurgusu dikkat çekti.

Cevdet Yılmaz’ın açıklaması vergide nasıl bir reform olabileceğine yönelik soruları beraberinde getirdi. Yılmaz’ın, dolaylı vergilerin azaltılması, doğrudan vergilerin payının artırılmasına yönelik bir talep olduğunu dile getirmesi, gözleri eylül ayında açıklanacak olan Orta Vadeli Program (OVP) ve kalkınma programlarına çevirdi. Vergi reformunun temelinde sistemin sadeleştirilmesi, dengeli hale getirilmesi, verginin tabana yayılması, kayıt dışının azaltılması gibi unsurların yer alması bekleniyor.

YILMAZ’DAN SİNYAL

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, dün yapılan 2023 Yılı 2. Yarıyıl Ekonomi ve İstişare Toplantısı’nda vergi konusunda ekonomi dünyasında bir reform beklentisi olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Vergi konuları toplantıda dile getirildi. İşvereniyle, işçisiyle toplumun bütün kesimlerinde bir vergi reformu beklentisi olduğunu söylemek isterim. Doğrudan vergilerin payının artırılmasına dönük bir beklenti var. Bir taraftan sosyal adaleti sağlayan diğer taraftan kamunun gelirlerini devam ettiren bir vergi sistemi beklentisi var. Ben de bu talebi destekliyorum” diye konuştu.

DOLAYLI VERGİLERİN AZALTILMASI NEYE YARAR?

Vergi gelirleri; gelir, kurumlar gibi doğrudan vergiler ile KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerden oluşuyor. 2000’li yıllardan itibaren dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı yüzde 60’ların üstünde, genellikle de yüzde 65-66’lar düzeyinde. Elde edilen gelir herkesten aynı oranda alındığı için gelir adaleti yönünden eşitsizliğe neden olan dolaylı vergilerin azaltılması yıllardır gündemde. Akaryakıttan alınan ÖTV artırıldığında tüm gelir gruplarındaki vatandaşlar aynı oranda etkileniyor. Doğrudan vergiler kazanca göre alındığı için yüksek gelir elde edenleri daha çok ilgilendiriyor. Doğrudan verginin ağırlığının artması herkesin kazandığı ölçüde vergi ödemesi anlamına geliyor, vergide adaleti sağlıyor. Bunun için dolaylı vergilerin azaltılması gelir eşitsizliğinin azaltılmasına katkı sağlıyor.

KISA DÖNEMDE MÜMKÜN MÜ?

KDV ve ÖTV gibi vergilerde yapılan artışlar hemen bütçe gelirlerine yansıdığı için bütçe dengesini sağlamak adına ilk başvurulan vergilerden. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu konuda reformdan bahsederken vergi artışı-azalışını kastetmiyor. Vergi sisteminin modernize edilmesi ve sadeleştirilmesinden bahsediyor. Bütçe dengesi nedeniyle temmuz ayında hem KDV oranları yükseltildi hem de akaryakıt üzerinden alınan ÖTV artırıldı. Bütçe dengesini sağlamak amacıyla yapılan bu artışlardan dolayı kısa dönemde bir vergi azalışı beklenmiyor.

OVP ile vergi gelirlerinin seyri de belli olacak. OVP’de vergi reformunun izleri yer alabilir. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi, vergi türlerinin azaltılması gibi hedefler kısa dönemli hedefler içinde yer alabilir. Ancak oranların düşürülmesine yönelik çalışmanın daha uzun soluklu olması bekleniyor. Hükümet ekim ayında 12. Kalkınma Planı’nı TBMM gündemine getirecek. Vergi reformuna ilişkin daha detaylı mesajın burada verilmesi bekleniyor.

EYLÜLDE AÇIKLANACAK

Finans kesimi ile cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde toplantı yapacağız. Bankalar Birliği, kamu-özel sektör temsilcileri, banka genel müdürleri, dolayısıyla finans kesimini temsil eden önemli aktörler olacak. Onların önümüzdeki üç yıla ilişkin bakışı, beklentiler konuşulacak. Bir de TOBB ile bir organizasyon düşünüyoruz. Bütün illerden başkanları davet edecekler, belki de tam gün ayıracağız. Bütün illerin, bölgelerin sorunlarını ve beklentilerini de almış olacağız.
BEN DE DESTEKLİYORUM

’Vergiler yeniden bakılsın’ talepleri hem işçi hem işveren kesiminden yoğun olarak geliyor. Ben de destekliyorum tabii. Önümüzdeki dönemde bu yönde birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor. Buna vergi artışı-azalışı değil; vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi, sadeleştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi diyelim.”