Türkiye dokuz gün önce Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerle sarsılırken, bu deprem 10 ilde büyük bir felakete yol açtı.

Bu büyük felaketten sonra ise en çok konuşulan konuların başında deprem sigortası gelmeye başladı. 

Öncelikle DASK, 27 Aralık 1999 tarih ve 23919 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 587 sayılı "Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile kurulmuştur. DASK kapsamında yapılan konut sigortası ise vatandaşların konutlarını teminat altına almalarına imkan tanıyan bir sigorta çeşididir.

Buna göre, ilk poliçesini 27 Eylül 2000 tarihinde üreten DASK, poliçelerini halen 24 sigorta şirketi ve onların acenteleri aracılığıyla satmaktadır.

DASK ayrıca Zorunlu Deprem Sigortası'nın kapsamını genişletebilmek için çaba göstererek dönem dönem kampanyalar yapmaktadır. Ayrıca DASK, olası deprem felaketlerinde yaraları sarabilmek için önemli reasürans korumaları da satın almaktadır. (Reasürans, bir sigorta ortaklığının, sigorta ettiği miktarın bir bölümünü, ilerde doğabilecek bir zarara karşı başka bir sigorta ortaklığına yeniden sigorta ettirmesi işlemi.)

DASK nasıl yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortası, sigortada aracılık hizmet veren firmalar tarafından gerçekleşir.

Sigorta için ödenmesi gereken prim tutarı Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirlenir. Prim tutarını hesaplamak için öncelikle deprem sonrasında alınabilecek en yüksek limiti belirleyen sigorta bedeli (teminat tutarı) bulunmalıdır. Teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpıldığında prim tutarı da hesaplanmış olur. 7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş, 14 tarife fiyatı bulunmaktadır.

Zorunlu deprem sigortasının ücreti buna göre 2023 yılı itibarıyla betorname yapılar için 3 bin 16 TL’ye, diğer yapılar içinse 2 bin 80 TL’ye yapılmaktadır.

Bir sene olarak düzenlenen DASK sigorta poliçe sorgulama işlemleri e-Devlet ve DASK resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir.  T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresinin kullanılmasıyla sisteme giriş yapıldıktan sonra Poliçe Sorgulama yazıp Doğal Afet Sigortaları Kurumu adı altında yer alan sekmeye tıklayınca gerekli bilgileri doldurduktan sonra poliçe sorgulama işlemi de gerçekleştirilebilmektedir.

MASKİ’den DSİ’ye ziyaret MASKİ’den DSİ’ye ziyaret

Hasar bildirimi en geç ne zaman yapılmalı? Teminat tutarı ne kadar?
DASK hasar görmüş ve Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi olan kişilerin hasar bildirimi yapmada bir süre sınırlaması olmadığını duyurdu.

25 Kasım 2022 tarihinden itibaren DASK tarafından verilen azami teminat tutarı ise bütün yapı tiplerinde 640 bin TL olarak uygulanmaktadır. Azami teminat tutarının tespit edilmesinde ayrıca yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınmaktadır.

DASK’ın verilerine göre 13 Ocak 2023 itibarıyla, ülkemizde deprem sigortası poliçe sayısı 11 milyon 147 bin 148 adet seviyesinde bulunurken, buna göre bu konutlar deprem riskine karşı teminat altına alınmıştır.

Editör: Kimsesiz Haber