Piyasada son dönemde çok fazla tartışılan süper bono formülünün, ekonomi yönetiminin gündeminde olmadığı ifade edildi.
Süper bono, iki tarafı bulunan ve yüksek faiz getirisi sağlayan borç senedi türüdür. Bonoların yatırımcılara sunulması sırasında mevcut ekonomik koşullara göre getiri tutarları belirlenir. Getiri faiz oranı mevcut diğer kredi ürünlerinin oranlarına yakın şekilde yetkili kurumlarca belirlenir.
Bono karşılığı çok yüksek faiz verilmesi ise “Süper Bono” yatırım aracının ortaya çıkması demektir. Yüksek faiz getirisine sahip süper bono genellikle, ülke bütçesinde oluşan ciddi açıkların ve önlenemeyen döviz hareketlerinin sonucunda ortaya çıkar. Süper bono, 12 aydan daha kısa vade süresiyle çıkarılır.
Süper bono çıkarmak ise ülke ekonomisinin rahatlaması ve bütçe açığının düşmesi gibi amaçlarla yapılabilir. Süper bonolar belirlenen vade sonucu faiz oranına göre kazanç sağladığı için banka mevduat hesabına para yatırma işlemi ile benzerlik gösterir. İkinci el piyasada serbestçe alınıp satılabilen bonolar ile faiz getiri oranına göre kazanç sağlamak mümkündür.
Süper bono faizi ise devlet veya yetkili kurumların belirleyeceği orana göre belirlenir.
Kur korumalı mevduatın sürdüğü ortamda yeni bir maliyet yaratıcı önlemin düşünülmediği, farklı dizayn edilmiş ve Türk lirasına geçişi teşvik edici seçenekler üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.
Şu an itibarıyla bu ürünlerin nihai haline gelmediği, ancak süper bono gibi seçeneklerin devre dışı olduğu vurgulanıyor.