Savaşın küresel enerji fiyatlarını artırmasıyla ekonomilerde yeniden enflasyon endişesi doğdu. Bu sebeple küresel ekonomilerde de gözler İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara çevrildi.

Savaşın ilk etkisi enerji fiyatlarında görülürken, brent petrol fiyatı yüzde 5 artarak 88 dolara kadar çıktı. Avrupa'da doğal gaz fiyatları ise savaşın ardından bir günde yüzde 12,5 yükseldi.

Otomobil piyasasında talep yükseldi, satış süresi kısaldı Otomobil piyasasında talep yükseldi, satış süresi kısaldı

İsrail'in Chevron şirketine Tamar platformundaki üretimi durdurma talimatı vermesi de artışı tetikleyen bir başka unsur oldu.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise "Henüz piyasaların fiyatlaması bu işin uzayacağı yönünde bir fiyatlama değil. Umarım böyle kalır. Her an haber akışı bu tabloyu değiştirebilir." dedi.

İki kritik konu
Analistlere göre savaşın ne kadar süreceği ve bölgeye yayılıp yayılmayacağı kritik önem taşıyacak. Enerji fiyatlarında artışın sürüp sürmeyeceğini de buna göre bu iki gelişme belirleyecek.

Aslanoğlu’na göre ayrıca petrol fiyatındaki yükseliş genelde kısa sürede enflasyona ve enflasyon beklentilerine olumsuz yansıyor. Bu da alım gücünü olumsuz etkilediği için talebi baskılarken, savaşın yarattığı psikoloji kanalıyla alımların azalmasına sebep olarak, büyümeyi daha fazla etkileme potansiyeline sahip bulunuyor.

Editör: Kimsesiz Haber