Bu yaz evlilik hazırlığı yapan 1 milyona yakın çift kara kara düşünüyor. Yeni ev kurma maliyetleri neredeyse iki kat arttı. Geçtiğimiz yıl 90 bin lira olan doğün, çeyiz, takı ve ev eşyalarının maliyeti 200 bin lirayı aştı. Eğer düğün yemekli olursa bu rakama en az 75 bin lira daha ekleniyor. Yeni çiftler ve ailelerini en çok zorlayan masrafların başında salon kiraları geliyor. 300 kişilik bir organizasyon için kuru pasta ve meşrubat ikramından oluşan en basit düğün bile 25 bin TL’den başlıyor. Düğünün yemekli olması halinde bu rakam seçilen menüye de bağlı olarak 100 bin TL’yi rahatlıkla geçiyor. Sıfırdan ev kurmak zorunda olan çiftlerin bütçesini alt üst eden bir başka kalem ise mobilya oluyor. Geçen yıla göre fiyatların ikiye katlandığı sektörde, salon ve yatak odası takımlarının fiyatları 25’er bin TL, yemek odası 20 bin TL, oturma odası ise 15 bin TL’den başlıyor. 

Yılın kelimesi belli oldu... TDK açıkladı Yılın kelimesi belli oldu... TDK açıkladı

Fiyatları geçen yıla göre yüzde 90-115 aralığında artan televizyon, buzdolabı, çamaşır-bulaşık makineleri, ocak, fırın, ütü, süpürgeden oluşan elektronik eşyaların ortalama paket fiyatı da 40 bin TL’yi buluyor. Perde, halı, yemek takımları, tabak, bardak, çanak, küçük ev aletleri... İsimleri gibi küçük ayrıntı gibi gözükse de 20-25 bin TL’yi bulan toplam fiyatları ile bütçeyi derinden sarsıyor. Gelinlik, damatlık, fotoğraf ve video çekimleri, gelin arabası süslemesi, depozito dahil ilk ev kirası da 20 bin lirayı bulan masrafıyla evlenecek çiftlerin ve ailelerin cüzdanlarını ciddi şekilde hırpalıyor.

Düğünlerin olmazsa olmazı takıda ise yapılacak masrafın sınırı yok. İnce bileziklerin fiyatları 10 bin lira. Kız ve erkek tarafının ikişer bilezik takması halinde bile takının maliyeti 40 bin liradan başlıyor. Bilinen bir sitenin Kurucu Ortağı Güçlü Kayral çiftlerin maliyetleri düşürebilmek için yollar aradıklarını, bunların başında da alışverişlerin online yapılmasının geldiğini vurguladı. Kayral, şunları söyledi: "Son dönemlerde fiyatlar oldukça oynak. Aynı ürün farklı mağazalarda çok değişik fiyatlara satılabiliyor. İndirimdeki, kampanyalı ürünleri dükkan dükkan gezseniz de bulamıyorsunuz. Aradığınız ürünün en uygun fiyatlısı yakın çevrenizdeki bir dükkânda değil de bir başka semtte, hatta bir başka ilde olabiliyor. Dijital alışverişte, karşılaştırma sitelerini kullanarak her ürünün en uygun fiyatlısına birkaç saniyede ulaşabilirsiniz. Alışverişleri internetten yapanların yüzde 20-30 tasarruf etmesinin mümkün olduğunu tespit ettik” ifadelerini kullandı.