Bankaların dövizde alış ile satış kuru arasındaki farkın 1 lirayı aşması sonrasında fiyat belirlemekte güçlük çektiklerini söyleyen ihracatçılar, gelirinin yüzde 40'ını TCMB'ye sattıktan sonra Kapal Çarşı'ya gittiklerini bildirdi.
Bankaların döviz işlemlerinde alış-satış makasının 1,1 lirayı aşması, ihracatçının maliyet hesabı yapamamasına yol açtı.

Merkez, TL mevduatı desteklemeye devam ediyor Merkez, TL mevduatı desteklemeye devam ediyor

Sözcü’ye konuşan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, dövizde alış ve satış kuru arasındaki farkın açılmasının ihracatta belirsizlik yarattığını, fiyat belirlemekte güçlük çektiklerini ve uzun vadeli bağlantılar yapamadıklarını söylerken; Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi de, döviz kurunda makasın açılmaya devam etmesi durumunda ihracat pazarlarında kayıplar yaşanabileceğinden endişeli olduklarını anlattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise, son haftalarda döviz işlemlerinin bankalardan Kapalı Çarşı’ya kaymasında ihracatçıların da önemli bir talebi olduğunu söyleyerek, “Resmi kur ile Kapalı Çarşı arasındaki kur farkının yüzde 5’e çıkması sonrası birçok ihracatçı, dövizi fiziki olarak gidip Kapalı Çarşı’da bozduruyor” dedi.

Şeref Fayat ayrıca, “Kurun baskılanmasından dolayı Uzak Doğu ülkeleriyle rekabet şansımızı kaybettiğimizden yakınıyorduk ve kurun reel değerinin 24-25 seviyesinin altında olmaması gerektiğini söylüyorduk. Ekonomi yönetimi bu durumu, ihracatçıların bozdurduğu dövizin, bankaların açıkladığı döviz fiyatının yüzde 2 üzerinde bir bozmayla telafi etmeye çalıştı. Ancak makasın açılması sonrası bunun cazibesi kalmadı” dedi.

Resmi kur ile Kapalıçarşı arasındaki makasın yüzde 5’e çıkması sonrası ihracatçının yine zarar ettiğini söyleyen Fayat, “Birçok ihracatçının dövizi fiziki olarak gidip Kapalıçarşı’da bozdurmak istemesiyle ilgili talep oluşmaya başladı son birkaç hafta içinde” dedi ve şöyle devam etti:

“Her firmanın nakit akışına göre farklılık göstermekle birlikte, ihracatçının ülkeye getirdiği zaman mecburen bozulması gereken kısmın haricindeki dövizi, fiziki olarak Kapalıçarşı’da bozdurmak gibi bir eğilimi başladı.”

İthalat yapan ihracatçıyı daha çok etkiliyor
Döviz kurundaki alım satım makasının açılmasının özellikle ithalata dayalı ihracat yapanları daha çok etkilediği bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi de “Son günlerde ihracatçıların bu duruma yönelik şikâyetleri arttı. Tarım sektöründeki ihracatçılar bile sıkıntılar yaşıyor. Örneğin ayçiçek yağı ihraç eden arkadaşlarımızdan epey şikâyet aldık. İhracat yapamaz hale geldiklerini söylüyorlar” dedi.

Editör: Kimsesiz Haber