Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan merak edilen soruya net yanıt!

Siyasette sığınmacılarla ilgili tartışmalar devam ederken seçimlerde yabancı uyruklu kaç kişinin oy kullanacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan bu bağlamda dikkat çeken bir açıklama geldi. "Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu'nun elinde yok" diyen Kılıçdaroğlu, kaç yabancının oy kullanacağını bildiklerini söyledi. Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'dan yanıt geldi.

Son dönemlerdeki çıkışlarıyla Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olacağı yönündeki iddiaları güçlendiren Kılıçdaroğlu için parti içinden de "Adayımız 'Bay Kemal'" açıklaması yapılmıştı. Kılıçdaroğlu'ndan 2023 seçimlerinde oy kullanacak yabancı uyruklulara ilişkin çarpıcı açıklama geldi. İktidar olmaları durumunda sığınmacıları geri göndereceklerini söylemini sık sık dile getiren CHP lideri, seçmenler hakkında ellerinde bilgiler olduğuna dikkat çekerek "Kaç yabancının oy kullanacağını biliyoruz" dedi. Öte yandan siyasetin gündemine sık sık göçmen ve sığınmacılarla ilgili sert çıkışlarıyla gelen Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Kılıçdaroğlu için "Milyonlarca yabancının oy kullanacağı 2023 seçimleri öncesinde olası kirli sonucu meşrulaştırıyor" ifadelerini kullanarak Kılıçdaroğlu'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla ilgili bir soru da yöneltti.

Sözcü'den Ruhat Mengi'nin sorularını yanıtlandıran Kılıçdaroğlu, "Suriyelilere, Afganlara, Pakistanlılara vatandaşlık verilmeye devam edildiği haberleri çıkıyor ve kaç kişiye verildiği de bilinmiyor. Seçimde çok büyük bir yabancı kitlesi oy kullanırsa ne olacak?" sorusunu şöyle yanıtlandırdı:

"Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu'nun elinde de yok, her bir seçmeni, ilk kez sandığa gidip oy kullanacak seçmenleri de biliyoruz, evlerini, adreslerini de biliyoruz, doğum yerlerine de bakıyoruz. Suriye doğumlu, Afganistan doğumlu, hepsine bakıyoruz, dolayısıyla kimlere vatandaşlık verildiğini de oradan çıkarabiliyoruz."

"Şu anda öyle bir tehlike görünmüyor" diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Veriler var, kaç yabancının oy kullanacağını biliyoruz. 400-500 bin kişi gibi yüksek bir rakam yok, öyle bir rakam geldiğinde onu hemen kamuoyuyla paylaşırız zaten. O konuda çok duyarlıyız."

Kılıçdaroğlu'nun "Kaç yabancının oy kullanacağını biliyoruz" sözlerine Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yanıt verdi. Özdağ, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Kirli referandum gecesi YSK önüne gelmeyen, CHP milletvekili Atilla Kart’ın iptal davası açmasını engelleyen Kılıçdaroğlu şimdi milyonlarca yabancının oy kullanacağı 2023 seçimleri öncesinde olası kirli sonucu meşrulaştırıyor.Nereden biliyorsun Kemal bey sayıyı. Soylu mu söyledi?"

Özdağ Kılıçdaroğlu'na tepkisini sürdürdüğü bir sonraki paylaşımında ise şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul’da seçimi 13 bin oyla kazanan Kılıçdaroğlu hem Cumhurbaşkanı adayı olacağım hem AKP’nin bile 400bin civarında açıkladığı vatandaş verilen yabancı sayısı önemli değil diyor.Erdoğan 50 bin oyla kazanırsa suçlu kim?Vatandaşlık alanlar 10 yıl oy kullanmasın diyoruz, duymuyor"