Gündem

Mutsuzluğun Sigaradan Daha Zararlı Olduğu Açıklandı

Yapay zekâ yardımıyla yapılmış olan yeni bir araştırmaya göre mutsuzluğun bazı insanlardaki yaşlandırma etkisinin, sigaradan çok daha fazla olduğu belirlendi.

Yapay zekâ destekli araştırmalarını yürüten bilim insanları, elde ettikleri bulgular ışığında mutsuz olmanın, bazı insanlarda sigara içmekten çok daha fazla yaşlandırma etkisine sahip olduğunu gözlemlediler.

2021’de 2,3 milyon Yeni Zelandalı arasında yapılan ve uzunca yıllar süren deneylerde zihinsel bozukluklar ile fiziksel hastalık ve ölüm başlangıcı arasında güçlü bir ilişki bulundu. Dolayısıyla araştırmacılar, çeşitli psikolojik sağlık faktörlerini ve kan biyo-belirteçlerini ölçen yeni bir yaşlanma saati oluşturmak adına bir bilgisayar algoritması tasarladılar.

Sonuç olarak araştırmacılar, mutsuz veya yalnız hissetmek gibi psikolojik faktörlerin bir kişinin biyolojik yaşına 1,65 yıl eklediğini keşfettiler. Mutsuzluğun etkisi; biyolojik cinsiyet, yaşam alanı, medeni durum ve sigara içme durumu dahil olmak üzere diğer bireysel demografik özelliklerden bile daha fazla olduğu saptandı. Sigara içmenin tek başına insan biyolojik yaşına olan zararı ise 1,25 yaş.