Bireysel ve kurumlar müşteriler, yüksek enflasyona rağmen kredi kartından yüzde 20’nin altında, uygun maliyetle borçlanabiliyordu. Bu uygulama ayrıca ucuz borçlanma imkanıyla seçim öncesinde en yaygın krediye erişim yollarından biriydi.

Birçok banka ise seçimlerin 14 Mayıs’ta gerçekleşen birinci turundan bir hafta önce, nakit avans olarak kullandırılabilen tutarları azaltmaya ve vadeleri kısaltmaya başlamıştı.

Geçen hafta ise TCMB, bireysel kredi kartları vasıtasıyla belirli bir limitin üzerinde yapılan nakit avans kullanımı ve kuyum harcamalarının büyük kısmının yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi. Ancak bu kararı birkaç gün sonra kaldırdı.

Merkez Bankası yönetimi banka genel müdürleri ile bir araya geldi Merkez Bankası yönetimi banka genel müdürleri ile bir araya geldi

Piyasalarda ve sosyal medyada kararın iki günde uygulamaya alınıp 19 Mayıs günü kaldırılmasına ise yoğun eleştiri geldi.

TCMB’nin kısıtlama kararını geri çekmesine rağmen reuters'in atıfta bulunduğu bankacılar ise nakit avansın eskisi kadar yoğun kullandırılmasının mümkün olmadığını söyledi.

“Bankalar zararına vermek istemiyor”
Buna göre bir bankacı, bankaların hâlâ sınırlı miktarda nakit avans verdiğine dikkat çekerek, “İnsanlar nakit avansla ucuza borçlanıp yüzde 40’a ulaşan mevduata yatırıyor. Bankalar da bu kadar talep olan bir ürünü zararına vermek istemiyor. Bu yüzden zaten Merkez Bankası’nın ilk aldığı karar öncesinde bankalar durdurmuştu. Şu anda da sınırlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

Bankaların TCMB kararları öncesinde, bilanço endişeleriyle kullanımı ve vadeyi zaten sınırlamaya başladığına dikkat çeken bankacılar ayrıca mevduat maliyetlerinin yüzde 40’a ulaştığına, bu kredinin ise yüzde 20 altında maliyetle verildiğini belirtiyor.

Kredi kartlarında azami faiz ise her ay TCMB tarafından belirleniyor. Son aylarda sabit tutulan bu oran, aylık yüzde 1,36 maliyet ile nakit avans kullanımına imkan tanıyordu.

Editör: Kimsesiz Haber