Sahte milli piyangoya Palandöken uyarısı Sahte milli piyangoya Palandöken uyarısı

Konut kiralarının artışını engellemek için getirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılmasına yönelik Bakan Kurum’un söylemleri sonrasında sektör yetkilileri yatırım için konut alacakların sayısında düşüş öngörüyor.

Yaklaşan seçimler öncesinde Çevre, Şehirci­lik ve İklim Değişikli­ği Bakanı Murat Kurum, ko­nut kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemeyi uza­tacaklarını açıkladı.

Milyon­larca kiracı ve ev sahibini il­gilendiren bu düzenlemenin ayrıca önümüzdeki dönemde gay­rimenkul sektöründe denge­leri değiştirmesi bekleniyor.

Buna göre, bu uygulamanın uzatılmasının, yüksek seyreden enflasyon koşullarında ev sahiplerinin 2 yıl üst üste enflasyo­nun çok altında bir getiri elde edeceğine işaret ederek, sektörde önemli değişikliklere yol açması bekleniyor.

“Yatırım amaçlı konut alımları durabilir”
TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Ma­ya da kira sınırlamasında süre­nin uzamasının yatırım amaç­lı gayrimenkul alımlarını dur­duracağını söyledi.

Maya, konuyla ilgili paylaşımında “Kiracıları korumak için geti­rilen bu sınırlama ev sahipleri ile kiracıları bir kez daha kar­şı karşıya getirebilir. Kiracı­larını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin sayısı artacak­tır” dedi.

Maya bu durumun konut üretimine çok fazla bir etki et­mesini beklemediklerini kay­dederek, “Yatırım amaçlı ko­nut üretimi zaten bir süredir sınırlıydı. Türkiye’de yıllık ko­nut ihtiyacı 800 bine yüksel­di, bu rakam 5 yıl önce 600 bin civarındaydı. Yani konut yatı­rımları bu karardan çok fazla etkilenmez” diye konuştu.

Finanskent Emlak sahibi Ümit Yalçın ise kararın yatırım­lara etkisi ile ilgili aynı görüş­te değil. “Uygulama konut ya­tırımlarını baltalayacak” di­yen Yalçın, yatırım için daire alımlarının düşeceğini belirt­ti.

Kira gelirinin sınırlanması­nın yabancı yatırımcıyı da ko­nut almaktan vazgeçireceği­ni dile getiren Yalçın, “İnşaat Türkiye’nin lokomotif sektör­lerinden biri. Alım olmayın­ca üretim de olmayacak” diye konuştu.

Yalçın, “İnsanlar ya­tırımlarının karşılığını ala­madıklarında, buradan elde etti parayla mutfak masrafını karşılayamadığı zaman malın değerinin artması çok bir şey ifade etmiyor” dedi.

Tüm Giri­şimci Emlak Müşavirleri Der­neği (TÜGEM) Başkanı Ha­kan Akdoğan ise kira artışının yüzde 25’te sabitlenmesinin ev sahiplerinin büyük tepkisini çekeceğini söyledi. Uygulama­nın aksine kiraları artıracağı­nı ifade eden Akdoğan şunları söyledi:

“Uygulamanın uzatılmasıy­la boşalan kiralık ev piyasasın­da fiyatların daha da yukarıla­ra çıkacağı endişesi yaşanıyor. Ev sahibi, sözleşmenin dol­masıyla eski kiracı yerine ye­ni kiracı tercih edecek, burada da yeni fiyat belirlenecek. Ay­nı bina içinde iki farklı dairede eski kiracı 5 bin liraya oturuyor, yeni kiracı 10 bin liraya. 7 yıllık kiracı 2 bin liraya oturur­ken daireden çıkıyor yeni kira­cı 8 bin liradan giriyor. Haliyle insanlar oturduğu yerden çık­mak istemiyor ama ev sahibi de o kiradan istemiyor.”

“Ev sahibi evini satar"
Kirada yüzde 25 artış sınır­lamasının uzatılmasının yeni kiralık fiyatlarını daha da ar­tıracağını söyleyen Master­Türk Grubu Türkiye Başka­nı Gökhan Taş da “Zaten son zamanlarda eski yeni kiracı arasındaki fiyat farkı 5 katına çıkmıştı. Şimdi daha da arta­cak. Diğer taraftan içinde ki­racı olan konutlarda belki çok hareket olmayacak ama kira­cısı çıkan konutlarda ev sahi­bi yeni kiracı yerine satışı ter­cih edecek” dedi.

Taş, bu duru­mun ikinci el konut satışlarını hareketlendireceğini, tercihin ‘kiraya vermek’ yerine ‘satma­ya’ kayacağını belirtti. Geçi­ci düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesinin piyasalardaki dengeleri bozduğunu söyle­yen Gayrimenkul Hukukçula­rı Derneği Başkanı Ali Güvenç de “Uygulamanın geçici olma­sı çok önemliydi. Ama yeni ha­liyle kalıcı olacak gibi. Mal sa­hipleri zaten piyasa enflasyo­nundan dolayı mağdur oldular. Son dönemde çokça karşılaş­tığımız ‘boş ev’ kavramı iyice yaygın hale gelecek” dedi.

Sa­hada karşılaştıkları örnekleri anlatan Güvenç, “Gayrimen­kullerinde özellikle geçen se­ne kiradan kaynaklı çok ciddi zarara uğrayan mal sahipleri açısından bir sene daha katla­nılabilir olmaz. O nedenle çok kişi evini satmak istiyor. İçin­de kiracı olan evi da kimse al­mak istemiyor. O nedenle de kiracı çıktığı anda kimse yeni kiracı istemiyor. Bu da piyasa­da boş ev artışı yaratıyor” diye konuştu.

Editör: Kimsesiz Haber