Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mardin'e hizmete devam edeceğiz Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mardin'e hizmete devam edeceğiz

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Başkanı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, mektubunda, bölgede son zamanlarda şiddetlenen çatışmalardan, çok sayıdaki sivil kayıplarından ve Filistinlilere yaşatılan korkunç acılardan derin rahatsızlık duyduğunu, uluslararası hukukun bariz ihlali ve uluslararası toplumun eylemsizliğini esefle karşıladığı belirtti.

Gazze Şeridi'nde her geçen gün kötüleşen insani durum karşısında son derece endişeli olduğunu ifade eden Kurtulmuş, APA Başkanı sıfatıyla bildirmek istediği konulara ilişkin şunları kaydetti:

"Kim tarafından ve ne amaçla olursa olsun sivillere yönelik her türlü saldırıyı şiddetle kınıyorum. Siviller arasında, birinin diğerine üstünlüğüne dayalı ırkçı bir düşünceyle hiyerarşik bir ayrımcılık yaratılmasını da aynı şekilde kınıyor ve kati surette reddediyorum. Filistinliler, hakları ve onurları açısından aynı şekilde korunmayı ve saygıyı hak ediyor. Hiçbir şey İsrail'in insanlığa karşı suça varan barbar saldırılarını haklı gösteremez."

Çaresiz sivillerin tıbbi tedavi ve barınmak için kaldıkları hastaneleri, okulları, mülteci kamplarını, camileri ve kiliseleri hedef alan saldırılarla Gazze'deki durumun halihazırda endişe verici bir vahşet düzeyine ulaştığını vurgulayan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in askeri saldırganlığı, ağır bombardımanlar ve karadan işgalle yoğunlaşırken, Gazze'de yaşayan ve yarısını çocukların oluşturduğu 2 milyondan fazla insan, elektriksiz, gıdasız, susuz ve hayatta kalmak için gerekli diğer temel ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde, tam bir kuşatma ve tecrit altında çaresiz bir durumda bırakılmıştır.

Uluslararası hukuk hiçbir kafa karışıklığına yer bırakmayacak şekilde açıktır. Sivillerin hayatını tehlikeye atan topyekun kuşatma uygulanması, sivillerin hayatta kalmaları için gerekli olan temel ihtiyaç maddelerinden mahrum bırakılması, toplu cezalandırma eylemleri, sivillere, sivil unsurlar ve altyapıya yönelik doğrudan veya ayrım gözetmeyen saldırıların yanı sıra sivil nüfusun zorla yerinden edilmesi yasaktır. Bu tür ağır ihlallerin derhal durdurulması çağrısında bulunuyorum."

"Uluslararası toplum çabalarını iki katına çıkarmalıdır"
Kurtulmuş, Gazze'de devam eden insani krizin boyutları göz önünde bulundurulduğunda, çatışmaların durdurulmasını sağlayacak acil, kalıcı ve sürdürülebilir bir insani ateşkes çağrısında bulunan ve aynı zamanda kuşatma altındaki bölgede mahsur kalan sivillere acil ve kimsenin engel olmayacağı insani yardım sağlanmasını talep eden BM Genel Kurulunun son kararına katıldığını da belirtti. Kurtulmuş, mektubunda şunları kaydetti:

"Devam etmekte olan çatışmanın bölgenin diğer alanlarına sıçraması ciddi endişe kaynağı olmakla birlikte, uluslararası toplum, gerilimin azaltılması ve insani ateşkesin sağlanması için çabalarını iki katına çıkarmalıdır. Bu bağlamda, parlamenter diplomasi araçlarının da üstleneceği bir rol vardır. Asya Parlamenter Asamblesi ve diğer parlamentolar arası mekanizmalar aracılığıyla, Orta Doğu'da ve diğer her yerde barış ve güvenliğin sağlanması ve sürdürülmesi için ortak siyasi sorumluluğumuzu yerine getirmek hepimizin görevidir.

Şiddet kısır döngüsünü kırmak için devam etmekte olan çatışmanın temel nedenleri, yani on yıllardır süren yasa dışı İsrail işgali, yerleşim ve demografik mühendislik ve buna son vermenin yolları gerektiği gibi ele alınmalıdır. Statükoyu ve kutsal mekanların kutsiyetini hiçe sayan provokasyonlar da son bulmalıdır. Çatışmaya kalıcı bir çözüm ancak 1967 öncesi sınırları esas alan, başkenti Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi olarak hemhudut bir Filistin Devleti'nin kurulmasıyla mümkün olacaktır. Tüm uluslararası toplum bu amaç doğrultusunda çalışmalıdır."

APA'ya Filistin de üye
Türkiye'nin, 2000'de üyesi olduğu APA, ülkelerin kendi bölgelerinde barış, istikrar, ekonomik konular ile sosyal ve kültür alanlarda işbirliğini artırmak ve bölgesel sorunlara parlamenter boyutta çözümler getirmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor.

Türkiye ve Filistin'in de aralarında bulunduğu 43 ülke parlamentosunun üye, 14 ülke parlamentosu ile 15 uluslararası kuruluşun ise gözlemci üye olduğu APA'da, "Ekonomik ve Sürdürülebilir Kalkınma Daimi Komitesi", "Siyasi İşler Daimi Komitesi", "Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi" ve "Sosyal ve Kültürel Daimi İşler Komitesi" yer alıyor.

TBMM, Kasım 2017'de ev sahipliğini üstlendiği APA 10. Genel Kurulundan bu yana APA Dönem Başkanlığı görevini yürütüyor.

Editör: Kimsesiz Haber