Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi tarafından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde hakkında yakalama kararı bulunan THK Üniversitesi eski rektörü Ünsal Ban ile ilgili üniversiteye yöneltilen sorulara karşılık olarak yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Ünsal Ban’ın 2010 yılında üniversite kurmak isteyen Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım’a yardımcı olduğu, 7 Eylül 2010’da kurulan THK Havacılık Vakfı’nda 7 Şubat 2014’e kadar Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığı ve 2011 yılında THK Üniversitesinin kurulmasından sonra da Rektör olarak 2015 yılına kadar görev aldığı hatırlatıldı.

Rektörlük görevinden ayrılmasından sonra Ünsal Ban hakkında üniversiteyi zarara uğratmaktan dolayı çok sayıda davalar açıldığı kaydedildi.

Ban hakkında soruşturmalar ve davalar

Yapılan yargılamalar sırasında faillerden Ünsal Ban ve Nevin Yörük’ün fiillerin işlendiği tarihte Rektör ve Rektör Yardımcısı sıfatına haiz olması nedeniyle 2547 sayılı Kanun’un 53/c Maddesine göre Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca soruşturmanın yapılması gerektiği mütalaası ile suç teşkil ettiği iddia edilen konulara ilişkin soruşturmaların usulünce yapılmadığı gerekçesiyle mahkemelerce YÖK’e intikal ettirildiği not düşülen THK Üniversitesinin açıklamasında, YÖK’ten usulünce soruşturulması istenilen ve halen mahkemelerde derdest olan konular özetle içerik olarak şöyle ifade edildi:

Macun Mahallesi'nde İller Bankasının üstünde anayola cepheli mülkiyeti Üniversiteye gelir amaçlı THK Başkanlığınca devredilen 11 bin 593 metrekare arsayı usulsüz bir şekilde Üniversiteye yüzde 20’den az pay almak suretiyle kat karşılığı inşaata konu ettirmek ve elde edilen 70 daireyi de üçte bir fiyatına bir emlakçıya toptan sattırmak, Ünsal Ban talimatlarıyla Mütevelli Heyet Karar Defterine Mütevelli Heyetin bilgisi dışında sonradan eklemeler yaptırmak suretiyle Rektör maaşını 2012 yılında 100 bin liraya çıkarmak suretiyle haksız maaş almak, 2013 ve 2014 yıllarında Üniversitenin tanıtımı ve reklamı adıyla harcama yapmak suretiyle üniversite gelirlerini şirketlere aktarmak ve bunlardan birinde de aynı iş için mükerrer olarak 619 bin 500 lira ödeme yapmak, 2012-2014 yılları arasında Üniversite personeli dahi olmayan çalışanların yakını ve akrabası birçok kişiyi çok defa Seyahat Yönergesi’ne aykırı olarak yurtdışı seyahatlere göndererek giderlerini üniversiteden ödetmek, Osman Yıldırım ve Ünsal Ban’ın akraba ve yakınlarını (eş, çocuk, yeğen vb.) sanki Üniversite öğrencisiymiş gibi tüm masrafları Üniversite tarafından karşılanarak Amerika’ya göndermek, Pahalı saat ve hediyeler almak, özel olarak kendisinin yazdığı 'Bir Liderin Ekonomi Gündemi 365' adlı kitabı 75 bin 600 liraya bastırmak ve masraflarını üniversiteden ödetmek, üniversite idari yöneticilerine ve çeşitli çalışanlara çeşitli görevler verilmiş göstererek ödemeler yaptırmak, bazı akademik personeli kendisine özel yardımcı olarak çalıştırmak ve üniversitede ek ders yapıyor göstererek bunlara ödemeler yaptırmak gibi konular ile üniversiteyi zarara uğratmak."

Öte yandan THK Üniversitesi, bu konulara ilişkin mahkemelerde açılmış birçok dava yer aldığı bildirildi.

Üniversiteyi 70 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi

Açıklamada ayrıca THK Üniversitesi’nin 2012 yılından itibaren pilotaj bölümüne kaldıracak gücü olmamasına rağmen uçuş bedeli dahil dört yıl sabit Türk Lirası olarak eğitim-öğretim ücreti belirlemiş ve bunun sonucunda büyük külfet ve maliyetle karşılaşıldığı, aynı şekilde o yıllarda yurt dışından getirilen 200 civarında öğrencinin eğitim öğretim maliyetlerinin THK tarafından karşılanmasının Rektör Ünsal Ban tarafından istendiği ve Osman Yıldırım tarafından THK Genel Yönetim Kurulundan izin alınmaksızın uygun görüldüğü belirtildi.

Bu konuların YÖK’e düzenlenen 08.04.2021 tarihli raporla intikal ettirildiği ve Üniversiteyi büyük mali yük altına sokmak, bundan dolayı SGK ve vergi borçlarının oluşmasına neden olmak ve üniversiteyi 70 milyon 698 bin lira zarara uğratmaktan 19.04.2021 tarihli yazıyla soruşturma yapılması istendiği THK Üniversitesi tarafından duyuruldu.

'Kaçarken' yakalandığı iddia edildi

Türk Hava Kurumu Üniversitesi eski rektörü Ünsal Ban Muğla Milas’ta yakalandığı belirtildi. Ban, deniz yolu ile yurt dışına kaçacağı ihbarı üzerine harekete geçen polis ekiplerince her zaman kullandığı aracın dışında başka bir araçta yakalandı. Ünsal Ban'ın kiraladığı yelkenliyle Yunanistan üzerinden İtalya'ya gitmek üzere iken yata binmeden yakalandığı açıklandı. Polisin olayla ilgili geniş çaplı soruşturma sürdürdüğü belirtildi. Ban hakkında eşine ait kişisel verileri Sedat Peker ile paylaşması ve tehdit, şantaj suçlamaları bulunuyor.

Ünsal Ban kimdir?

Ticaret'ten vatandaşların Suriye'ye geri dönüşlerine özel genelge Ticaret'ten vatandaşların Suriye'ye geri dönüşlerine özel genelge

Ünsal Ban ismi, AKP Erzurum milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile boşanma aşamasında duyulmuştu. Ünsal Ban, eşi Taşkesenlioğlu’nun boşanma aşamasında kendisinden 70 milyon TL istediğini belirtmiş, tehditler aldığını iddia etmişti. Sonrasında devreye ülkücü mafya Sedat Peker girdi. Peker, Ünsal Ban, Zehra Taşkesenlioğlu ve kardeşi olan eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’na ilişkin rüşvet iddialarında bulundu. Peker, sürecin sonunda yaptığı açıklamada, Taşkesenlioğlular ve Serhat Albayrakların bu sürece ilişkin tüm suçu Ünsal Ban’a yıkma kararı aldığını iddia etmişti, Süleyman Soylu’nun da süreçten haberdar olduğunu dile getirmişti. Bu paylaşımların ardından Ban, yurtdışına kaçacağı gerekçesiyle bugün gözaltına alındı.