Gündem

Türkbeyi Oyunu Bozdu: "Buna müsaade etmem!" dedi ve etmedi

Balıkesir İşadamları ve Müteahhitleri Derneği Başkanlığını da yürüten Hazrahan İnşaat’ın sahibi Bülent Haluk Türkbeyi Burhaniye’de ihaleyle aldığı okul binasının güçlendirilmesi işinde binanın yıkılması gerektiğiyle ilgili itirazı kabul edildi.

Türkbeyi okul binasında sıvılaşma tespit ettiklerini ve binanın güçlendirme yapılsa da sağlamlaşmayacağını belirlemeleri üzerine kar edeceği işi tehlike arz ettiği gerekçesiyle yıkımını talep etmişti.

Türkbeyi’nin itirazını inceleyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü 11 ay sonra kararını vererek okulun yıkılması gerektiği görüşüne vardı. Okulun güçlendirmesini yaptığı takdirde öğrencilerin büyük tehlike içinde olacağı için yıkım kararının alınmasını isteyen Türkbeyi bu tür ihale alan bütün müteahhitlere duyarlı olma çağrısında bulundu.

“OKULUN YIKILMASINI İSTEMİŞTİK”

BAİMDER Başkanı ve Hazrahan İnşaat sahibi Bülent Haluk Türkbeyi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Geçen yıl yine bu tarihlerde basın açıklaması yaparak güçlendirme işiyle ilgili itirazımızı kamuoyuna duyurmuştuk. Geçtiğimiz yıl Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde güçlendirme ihaleleri vardı. Bunlardan bir tanesi de bizim uhdemizde kalan Burhaniye Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi güçlendirme inşaatıydı. Biz o zaman bu okulun güçlendirmeyle bile dahi kurtulamayacağını kuruma bildirmiştik. Ama kurumdan bir iki kişinin olumsuz davranışları bu ihaleye yansımıştı. Bu itirazımızdan iki kişinin yüzünden sonuç alamamıştık. Sonra biz de böyle bir hassas konuyu kamuoyuyla paylaşmıştık.

“11 AY SONRA OKULUN YIKILMASINA KARAR VERİLDİ”

Bu konuyla ilgili 11 aylık bir süreç yaşadık. Bu süreçte biz itiraz ettik. Özellikle zemin etüdü projesinin doğru yapılmadığı, hatta hiç yapılmadığını ve güçlendirme projesinin buna uygun olmadığı itirazlarımızı yinelemiştik. Bu itirazların yenilenmesi sebebiyle başta valimize çok teşekkür ediyorum, hassasiyet gösterdi ve konuyla ilgili yeniden incelemeler başladı. İncelemelerin sonucunda bizim geçen sene iddia olarak görülen itirazımızın gerçek olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen rapor bu okulun zemin etüdü sonuçlarında sıvılaşma olduğunu ve yıkılması gerektiği verildi.

“SIVILAŞMA GÖRÜLDÜ”

Projede 11 aylık bir süreç yaşandı, yeniden zemini etütleri yapıldı, yeniden sondajlar yapıldı ve okul binasında sıvılaşma, tabyaların sarkması ve projenin ona uygun olmadığı kanaatiyle yıkımına karar verildi. Ayrıca ihaleyi aldığımız tarihten üç ay önce de Edremit’te bir okulun güçlendirme işini almış zeminin buna uygun olmadığı itirazımızı yaparak yine okulun yıkımını sağlamıştık. Sıvılaşmayı zemin etüt ve sondaj firmaları kontrol ediyor. Yetkili bir firma bu yerlere gidiyor eğer bir bina varsa hem içinden ve dışından örnekler alıyorlar. 2019 yılındaki yeni yönetmeliğe göre kriterleri değişmişti. Bunun yanında yanılmıyorsam 1000 metrekareyi geçen binalarda hem içeriden hem dışarıdan birden fazla sondaj alınıyor. Sonra bu örnekler çeşitli incelemelerin ardından toprağın ya da zeminin kabiliyeti ortaya çıkıyor.